Geven en Ontvangen als sleutel voor Zelfliefde

Herken je dat? Iemand wil jou iets geven bijvoorbeeld een compliment of een cadeau en het eerste reflex in je is om dat wat aan jou gegeven wordt af te stoten of meteen te willen compenseren met iets anders. Ergens in jou is een stemmetje dat onbewust zegt, dat je niet zomaar mag ontvangen en altijd iets terug moet doen. Klopt dat stemmetje wel? Of is dit de stem van je Ego die jou geconditioneerd heeft om te geloven dat het egoïstisch is om maar te ontvangen.

Vroeger was ik iemand die meteen iets terug wilde doen als ik iets ontving of duizend woorden van dank uitschudde over die persoon omdat hij mij iets gegeven werd. Ik kon dus niet zomaar ontvangen. Nu weet ik dat ik vanuit een overtuiging handelde van niet waard zijn om te mogen ontvangen en dat deze overtuiging mij belemmerde in het ontvangen.

Ik merk nu hoe zeer ik hierin gegroeid ben door een incident waarin ik een portret gratis ontving van een kunstenares. In eerste instantie wilde ik meteen ervoor betalen maar iets in mij zei nee jij mag ook gewoon ontvangen. Dit voelde heel onwennig omdat het vreemd voelde om zomaar iets moois te ontvangen maar achteraf gezien, heel erg fijn om te ervaren en ik merk da

t ik nu makkelijker mijn stemmetje van het Ego kan negeren.

Geven is makkelijker dan ontvangen

Waarom is geven makkelijker dan ontvangen? Omdat het veel makkelijker is liefde aan een ander te geven dan aan jezelf. Want als jij liefde aan jezelf geeft, zo het Ego moet je wel goed genoeg hiervoor zijn. Je mag niet zomaar liefde ontvangen omdat je eerst aan de eisen van het Ego moet voldoen die ver van liefdevol zijn.

Ontvangen houdt in, ontvangen van liefde. Als je alleen maar geeft, zonder te kunnen ontvangen, geef jezelf weg helemaal weg. Geven en ontvangen zijn beiden nodig om in balans te kunnen blijven en gezonde relaties aan te gaan.  Maar is ook een teken van zelfliefde naar jezelf toe.

Neem is even een moment voor jezelf om te voelen of jij makkelijk ontvangt of niet. En hoe zit het met geven? Kun jij zomaar een stukje liefde geven bijvoorbeeld een compliment zonder ervoor iets terug te vragen of een waardeoordeel op iemand plaatsen dat hij of zij goed genoeg is om een compliment te mogen ontvangen.

Ons Ego is niet gewend om liefde te ontvangen. Sterker nog, het werpt barrières op om liefde te ontvangen omdat liefde zijn dood is. Dus op het moment dat jij liefde ontvangt op wat voor manier dan ook, kan het zijn dat het Ego zijn kop opsteekt en jou influistert dat je nu in de schuld staat van de ander dus iets terug moet doen of dat je het niet waard bent om liefde te ontvangen. Begrijp mij niet verkeerd, ik zeg niet dat het fout is om iets terug te willen doen voor de persoon die jou iets gegeven heeft als de beweegredenen met je hart verbonden zijn en niet vanuit een plicht of schuldgevoel.

Geven vanuit een Open Hart

Moeder Teresa zei alles wat je niet geeft gaat  verloren.” Everything that  is nog given is lost.”Een open hart oordeelt niet maar laat de liefde stromen onophoudelijk. Vaak zijn wij meer gefocusseerd om iets te krijgen dan iets te geven. Of als wij iets geven dat er dan iets moet tegenover moet staan. Dat is dus voorwaardelijke liefde.
Als we ons meer op het onvoorwaardelijke geven richten, komt er een stroom van liefde in ons op gang die wij naar buiten brengen in de vorm van een glimlach, een compliment, een knuffel, aandacht etc. Zelfs een klein woord van dank aan iemand kan grote gevolgen hebben, De persoon aan wie jij deze energie van dankbaarheid geeft wat liefde is, voelt zich gezien en gewaardeerd en dat is goud waard! En wie wil nou niet gezien en gewaardeerd worden voor wie die is?

Het  gevoel van geven maakt ons blij en laat ons beseffen hoeveel wij overstromen van liefde en maakt ons bewust van de overvloed in ons. Tenzij wij natuurlijk gaan denken in tekort want negatieve gedachten blokkeren de stroom en vergoten het gevoel van te kort.

Geven vanuit een open hart betekend ook zo geven dat jezelf niet weggeeft. Als jij alleen maar geeft, geef jij jezelf weg. Je bent dan niet meer in verbinding met jezelf maar met de andere bezig. De andere persoon krijgt alle aandacht en liefde en zo verdwijn jij op de tweede plek. Mensen die teveel geven, hebben meestal ook last van het stellen van grenzen stellen. Dit komt omdat zij meer met de ander bezig zijn met wellicht hoe de andere voelt of reageert dan het eigen gevoel serieus te nemen. Als jij in balans bent met geven en ontvangen dan kun jij ook je eigen Nee ontvangen die je van binnen voelt als iemand bijvoorbeeld over jouw grenzen gaat en daarna gaat handelen,

Lief Mens, jij bent het waard om te ontvangen.Stel je hiervoor open door jezelf op waarde te stellen en van jezelf te houden. Het is het mooiste cadeau wat jij aan jezelf mag geven en tegelijkertijd mag ontvangen!

dangling-2023222_1280

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s