Bezield Leven

“Ik wil zingen, dansen, springen, vliegen en spelen”, zegt de Ziel

“Nee”, zegt het hoofd, “je mag niet”

“Ik wil vrij zijn”, zegt de Ziel

“Nee, je moet het zó doen”, zegt het hoofd

“Ik wil Mijn weg volgen”, zegt de Ziel

“Nee, dat is niet goed”, zegt het hoofd

“Ik wil mezelf zijn”, zegt de Ziel en ik volg mijn stroom

en het hoofd blijft stil.

De Ziel is een veelbesproken concept in onze samenleving. Hij is diep verankerd in onze taal, bijvoorbeeld ‘iets met Hart en Ziel doen’. Hij wordt ook verbonden met geluk, ‘een gelukkige Ziel’ of met de dood als de Ziel ons lichaam verlaat om aan een andere fase te beginnen. De Ziel is onlosmakelijk verbonden met de mens en met het Goddelijke. Via ons hart wijst hij ons de juiste weg. Maar vaak negeren we die stem, omdat we geleerd hebben ons hoofd de regie te laten voeren en niet ons hart. Waarom is het belangrijk om aandacht aan de Ziel te besteden? En hoe kunnen wij meer bezield leven?

Shift van Ego-gedragen bewustzijn naar Hart-gedragen bewustzijn

Het is belangrijk om aandacht aan jouw Ziel te geven, omdat het deel uitmaakt van het Hart-gedragen bewustzijn, een bewustzijn dat zich stap voor stap aan het ontwikkelen is. Het Hart-gedragen bewustzijn kenmerkt zich door de vrouwelijke energie van het hart en plaatst intuïtie, liefde en vertrouwen centraal. Dit in tegenstelling tot het Ego-gedragen bewustzijn, dat meer verbonden is met de mannelijke energie. Dit is het bewustzijn waarin het hoofd/de ratio de boventoon voert, wat zich uit in controle, macht en angst.

Nu is er een duidelijke shift gaande van het Ego-gedragen bewustzijn naar het Hart-gedragen bewustzijn, waarin het gevoel en de Ziel meer ruimte krijgen. Je ontkomt niet aan deze shift en het zal voelbaar zijn in je leven. Je gaat merken dat de jouw bekende wereld aan het wankelen is. Dit komt omdat jouw Ziel aan het doorbreken is en jou in je kracht wil zetten, door je onafhankelijk te maken van de stemmen van de buitenwereld. Het wil je in contact brengen met de juiste mensen en de juiste omstandigheden, zodat jij echt blij van binnen wordt en jouw licht kan gaan schijnen.

Essentie van de Ziel

Zoals ik hierboven heb geschreven voelt, voor mij, mijn Ziel als iets dat wil zingen, dansen, springen, vliegen en spelen.

Het verlangen om te mogen zijn wie je bent, alles te doen wat je van binnen voelt en de drang naar vrijheid, is de essentie van de Ziel.

Ik zie deze essentie vooral in mijn kind weerspiegelt. De onbevangenheid en speelsheid van een onbezorgde en onschuldige Ziel, die helemaal op zijn gevoel afgestemd is en zich niet laat belemmeren door de  ruis van de buitenwereld. Daar willen wij weer naartoe in het Hart-gedragen bewustzijn. Naar het onbevangen kind in ons dat vrij is van aanpassing, moeten, plichtsbesef. In feite zijn we het speelse meisje of jongetje kwijtgeraakt door conditionering en daardoor zijn we onze eigen stem kwijtgeraakt. De stem die verbonden is met onze Ziel en die zegt: “ik ben de schepper van mijn leven en ik volg mijn waarheid”. Die verloren stem kunnen we terugvinden door te kiezen voor ons hart.

Maar hoe doe je dat nou, meer bezield leven?

Het begin van een meer bezield leven begint met de keuze om meer bezield te gaan leven; het roer om te gooien omdat jouw huidige leven jou niet meer dat plezier en die voldoening geeft, wat het eerst gaf. Misschien knaagt het van binnen? Je voelt een zekere onrust in je dat je niet kunt plaatsen? Jouw gevoel is hierin leidend, dus moffel het niet weg maar leer ernaar te luisteren! Hoe vaak voelen we van binnen, ik heb rust nodig en laten we dan ons hoofd ons overtuigen, “nee, dat kan niet, ik heb afspraken of een volle agenda”? Hoe vaak laten we anderen ons leven bepalen, doordat wij aan hun verwachtingen voldoen? Hoe vaak zitten wij niet in het ‘moeten’ en zetten we ons hart daardoor vast?

Opruiming ter bevrijding van je Ziel

Om echt in contact met je Ziel te kunnen komen, mag je eerst alles opruimen wat je Ziel bedekt. Dat kunnen oude patronen, oude beperkende overtuigingen of pijnstukken zijn. Zo maak je ruimte voor jouw authentieke stem die altijd jouw welzijn voor ogen heeft. En zo maak je ook ruimte voor jouw gevoel dat als een kompas voor jouw welzijn fungeert.

Wij mensen zijn bedoeld om vrij te zijn en gelukkig. Vrij van oordeel naar onszelf en naar de ander en gelukkig omdat wij de schepper van ons leven zijn. Als wij écht trouw zijn aan onze eigen stem van ons hart, écht gaan voelen wat wij wel of niet willen, wat wel of niet past, dan gaan we meer bezield leven. Doordat we meer ruimte voor de liefde maken, hebben we meer aandacht voor onze binnenwereld, wat dan ook zijn effect zal hebben op onze kinderen, partners en werk. Want hoe meer we bij onszelf aanwezig zijn, hoe gemakkelijker wij grenzen kunnen stellen en kunnen voelen wat wel of niet bij ons hoort en dat bij de ander laten. We verzanden minder in het drama en het oordeel en voelen ons daardoor vrijer.

Ik heb dit zelf mogen ervaren op mijn eigen pad van transformatie en ik kan je verzekeren dat een bezield leven, het leven rijker en mooier maakt en zeker de moeite waard is om naar te streven.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s