Van Oordeel naar Acceptatie, de weg naar je Authentieke Zelf

 

Ik las laatst een post geschreven door Jennifer Hoffman over hoe volledige acceptatie van jezelf en je medemens de moeilijkste les op aarde is om te leren. Toen ik dit las, begon ik na te denken hoe dat nou met volledige acceptatie zit en hoe zich dit in mijn leven uit.

Zo hoe ik het begrijp is volledige acceptatie de weg van onvoorwaardelijke liefde. Als ik mijzelf in mijn volledig Zijn accepteer- dus ook mijn schaduwkanten, kan ik dit ook op mijn medemens toepassen. Als je er stil bij staat hoe het is is om je medemens in zijn volledige Zijn te accepteren, dan ontdek je wat did daadwerkelijk inhoudt. Want hiermee zeg je; ik accepteer jou in jouw Zijn, jouw keuzes, jouw meningen, jouw normen waarden en ik keur niets van je af. Ik hoef er niet mee eens te zijn met jouw meningen of keuzes, maar ik accepteer dat deze keuzes bij jou horen. Omdat ik zie dat dit allemaal deel van jouw Waarheid is, heb ik ook niet het recht hierover te oordelen. Ik mag mijzelf wel afvragen of jouw waarheid of delen hiervan met mijn waarheid resoneert. En als ik mij prettig hierbij voel, dan heb ik de keus om mij wel of niet te met jou te verbinden.

Hoe vaak oordelen we niet als we vinden dat iemand niet slim bezig is, rare keuzes maakt, bepaalde kleding draagt, een bepaalde levensstijl of filosofie nastreeft. Door te oordelen sluiten wij ons hart, waardoor wij de ander niet in liefde kunnen aanvaarden. Zonder oordeel is er geen oorlog in jezelf en zonder oorlog in jezelf, is er geen oorlog buiten ons.

Het leven gaf mij laatst weer zo een mooi uitdaging waarin een conflict oefenterrein werd om meer vanuit liefde te kijken. Ik raakte verstrikt in een ruzie, omdat ik een oordeel had over diegene hoe hij bepaalde dingen zag en ik vond dat hij in mijn stroom moest meegaan. Hij vond dat ik in zijn stroom moest meegaan en zo kwamen wij er niet uit. Want allebei wilden we trouw aan onze eigen stroom zijn. Het trouw zijn aan je eigen stroom noemt Jennifer Hoffman energetische soevereiniteit. Hierin bepaal jij wat wel of wat niet goed voor je is en blijf je daaraan trouw in plaats van in de stroom van een ander mee te gaan. Je zet duidelijke grenzen voor jezelf om te zorgen dat jij je goed blijft voelen. Kenmerkend voor energetische soevereiniteit zijn de vragen: Wat heb ik nodig, Wat maakt mij blij. Wat is goed en wat is niet goed voor mij?

Het conflict eindigde slecht en Ik voelde mij heel gefrustreerd. Ik heb vaak even een dag nodig om emoties te laten kalmeren om een andere kijk op de situatie te kunnen hebben. Pas toen ik in de douche was ( daar krijg ik meestal mijn ingevingen) werd het helder. Opeens kwam het inzicht mijzelf te af te vragen hoe God of de liefde, deze persoon zou zien. En dat is oordeel loos. De Liefde aanvaardt elke persoon precies zoals die is. Ik besefte dat ik in oud stuk van mijn verleden geschoten was en had daardoor een oordeel. Ik liet mijn gedrag leiden door het verleden, maar dat is gewoon niet slim. Want het verleden is geweest en dient mij niet meer. Het gaat altijd om het Nu. Waar sta ik nu, Wat voel ik nu? Wat voor trilling heb ik nu, positief of negatief ? Hoe kan ik zorgen dat ik mij fijn blijf voelen ongeacht wat iemand zegt of doet? Want daar gaat het feitelijk om. Steeds terug te keren naar liefde en of vreugde in jou.

Het conflict liet mij zien dat ik niet op mijn authentieke Zelf afgestemd was, maar op mijn oordeel. Dit creëerde een dissonans in mij die niet fijn voelde.

En zo is het eigenlijk met alles. Op het moment dat wij een dissonans in onszelf voelen, is dat niet de schuld van een ander. Het gedrag van de ander laat ons zien waar wij zelf niet op de liefde zijn afgestemd. Om maar een voorbeeld te noemen: stel dat iemand je gekwetst heeft met woorden, dan kunnen deze woorden jou alleen maar raken als je ze gelooft. Als je op je Ware Zelf afgestemd bent, dan kunnen ze geen grip op jou hebben, omdat jij volledig van jezelf houdt en het gedrag van anderen jou minder beïnvloedt. Maar als er ergens een ongeheelde plek in jou is, of een gevoel van minderwaardigheid, dan kunnen deze woorden steken en als een dolk in je hart voelen.

Als laatste geef ik je graag deze oefening mee: De volgende keer dat je in een conflict bent, neem een moment on stil te zijn en nodig de liefde uit in deze situatie. Luister naar haar boodschap en hoe je hart voelt op het moment dat je de liefde toelaat.

Vandaag heb ik de muziek van James Bay toegevoegd. Luister vooral naar het refrain van het lied Let It Go waarin hij zegt:” Why don’t you be you and I will be Me.

https://www.youtube.com/watch?v=GsPq9mzFNGY

Heb het goed ! xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s